Minden, amiről beszélnek és az, amiről nem!

Prominent

Prominent

Kiakadtak az oroszok Robbie Williams új klipje miatt

2016. október 01. - prominent

prty.jpg

Botrány: Orosz oligarchák buja partiját tartotta a brit fenegyerek. Drogok, egy tucat menyasszony, harisnyakötős balerina és ízléstelen luxus. Megjött a Party like a Russian című videóklipje, amiben kíméletlenül odamond az orosz újgazdagoknak. Úgy bulizik, mint ők.

Kicsapta a biztosítékot Oroszországban Robbie Williams legújabb dalára készült videóklipje. A Party like a Russian (Bulizok, mint egy orosz) című szerzemény kíméletlen őszinteségű humorral szól be a putyini rendszer alatt meggazdagodott ifjonc oligarcháknak.

Mindettől persze az oroszok nem voltak túlságosan elájulva és kormányzati részről érkezett is kemény kritika, amivel visszautasítják, hogy egyáltalán így zajlanának a gyorsan meggazdagodók mulatásai, mi több, a putyini kabinet nem hogy nem könnyíti meg, hanem éppenséggel megnehezíti az újgazdagok térnyerését. A Russia 24 nevű hírcsatorna híradójának elemzésében aztán több szakember is megszólalt, akik kifejezetten visszataszítónak és félrevezetőnek tartják a klipet.

De nézzük is meg, hogyan is érkeztünk el idáig.

roo.jpg

Robbie Willamstől legutóbb 2014 decemberében hallottunk új szerzeményt. Akkoriban egy eléggé lowbudget klipet hozott ki, amiben az arcát fekete-fehérre maszkoltatta. Valami hasonló lehet a Kiss rockbanda tagjainak és Heath Ledger alakította Joker szerelemgyereke. Az akkori turnéját reklámozta vele, és a dal a Heay Entertainment Show címet kapta, és igencsak kis promót kapott, mivel az énekesnek épp akkor járt le  a szerződése a Sony Musiccal. Egy évvel az új szerződéskötést követően bejelentette, hogy idén novemberben ugyanazon címmel albumot fog kiadni.

Arról kaptunk egy kis ízelítőt a Party like a Russian című dalával. És míg a korábban említett videót a YouTubeon több mint egy év alatt alig fél millióan látták, nyilván ezzel az új videójával nagyobb hírverést akart. A mintegy tizenhét modellel, klasszikus történelmi arisztokrata lakóhely miliőben, a kábítószerre való utalások - és meglepően semmi alkohol, Robbie a sokkfaktorra játszott rá. Nyilván így képzeli el a tipikus orosz újgazdagok buliját.

cropnut-a-vyhodit-party-like-a-russian.jpg

 

Még közelebbről megvizsgálva kiviláglik, hogy a brit napilapok közelebbi infókkal is szolgálnak a tekintetben, honnét vehette Robbie a kliphez az ötletet. Augusztusban ugyanis a brit énekes egy orosz oligarcha esküvőjén játszott, amiért állítólag 1,6 millió fontot (cca.: 550 millió forint) kapott. Tehát saját tapasztalat inspirálhatta a videót, ahogyan persze a dalt is, aminek szövegében "rejtetten" kineveti az oligarchákat és Putyint. Merthogy ezekkel a szavakkal indul a nóta: "Megbízható emberre van szükség, aki megbízható reputációval bír / Aki lenyúlja az egész nemzet pénzét / Apróból megépítek egy űrállomást / Mert megengedhetem magamnak, ember"

Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy az orosz elnök feketelistára helyezi őt, Robbie azt mondta a brit The Sun bulvárlapnak, hogy nem. Ám bevallotta, hogy a dal eredeti szövegében, amiben nekimegy az orosz újgazdagoknak és az úgynevezett orosz kapitalizmusnak, az jóval durvább és keményebb volt. "Cenzúráznom kellett. Oroszországban 147 millió ember él és nem akartam mindenkit megsérteni, mivel nem ismerem, milyen humorérzékkel bírnak." - fogalmazott a negyvenkét éves énekes.

ppp.jpg

Ám még a szöveg végső változatában sem fogta vissza magát kritizálva az "orosz srácokat, akik mindenhol ott vannak." Az angol nyelvet jól ismerő hallgatóknak nyilván feltűnnek az orosz szólásszabadságra tett utalások (Party like a Russian, End of discussion) vagy a maffiapraktikákra vonatkozó szövegek (Act highfalutin while my boys put the boots in). A második refrénben aztán egyebek mellett arról dalol, hogy "Van lelkünk és van aranyunk (We've got soul and we've got gold)." Az oroszokról ugyanis azt tartják, hogy nagy vagy legalábbis széles a lelkük. Hogy tényleg ezt értette Robbie a szövegben, azt mindenki döntse el maga.

A dal további érdekessége, hogy egy sampel hallgató a Rómeó és Júlia balettből.

robbie-williams-heavy-entertainment-show-2016-2480x2480.jpg

Robbie Williams immár tizenegyedik stúdióalbumát jelenteti meg, ami a Heavy Entertainment Show címet kapta és november negyedikén kerül a boltokba. A klasszikus lemezen tizenegy dal kapott helyett, míg a deluxe változaton további öt szám lesz található és három videó is rákerül. A következő kismelez a Love My Life lesz és október 21-én jelenik meg.

-prominent-

A bejegyzés trackback címe:

https://prominent.blog.hu/api/trackback/id/tr811758003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.01. 16:15:27

"a putyini rendszer alatt meggazdagodott ifjonc oligarcháknak"

Ez eleve hazugság. A liberális rend alatt gazdagodtak meg.

A kis Robbieke egyszerűen politikai parancsot teljesít Sorosék megbízásából, ennyi az egész. Kéretik nem komolyan venni.

postakocsi 2016.10.02. 20:12:48

@bircaman maxval szerkesztő:
gyúrcsányt kihagytad... mega kemtrélt...
süti beállítások módosítása