Minden, amiről beszélnek és az, amiről nem!

Prominent

Prominent

Cher: Closer To The Truth lemezkritika

2013. szeptember 26. - prominent

photos2013closer_005.jpg

Erős vagyok, elég erős, hogy felemelkedjek. – énekli Cher legújabb nagylemezének első dalában, és egyben azt is elárulja, ez most a nők világa. Aki ismeri az excentrikus énekesnőt, nem meglepő, hogy ilyen kijelentéssel él. Mindig is élharcosa volt a női emancipációs mozgalmaknak. Hihetetlen, de tizenkét éve nem adott ki lemezt.

Részletek a tovább mögött!

Ennek több összetett oka is van, a 2001-es Living Proof album után négy évig turnézott, majd befészkelte magát Las Vegasba, ott szórakoztatta az embereket, később pedig a Díva című filmet forgatta, amihez két dalt is komponált. Azt követően állt neki a lemez munkálatainak, amelynek stílusát a múlt század hatvanas évekbeli amerikai rockéhoz és countryhoz hasonlították.

photos2013closer_003.jpg

Kétségkívül a napokban megjelent Closer To The Truth (Közelebb az igazsághoz) című korongon csak nyomokban fedezhetőek fel a country és amerikai rock stílusjegyei. Sokkal inkább poposabb, és dance dalokkal van megpakolva a lemez, de akadnak rajta középtempós szerzemények és szép balladák is. Hosszát tekintve mindössze negyvenpercnyi zenét tartalmaz a korong.

Első kislemez a Paul Oakenfold műhelyéből kikerülő Woman’s World (Nők világa) valódi klubsláger, s ez ismét visszahozta Chert a rivaldafénybe, kissé hajaz korábbi slágereire, mint a Believe (Higgy) és a The Music’s No Good Without You (A zene sem jó nélküled). Ezek zenei világát megidézve próbált korszerű lenni. S annak rendje és módja szerint az említett slágerek szerzőtársaival dolgozott, ám újakkal is közreműködött, mint Timbaland, Pink!, vagy a Scisssor Sisters tagjával, Jake Shears-szel, akit az új lemez második dalában hallunk.

photos2013closer_004.jpg

A Take It Like a Man (Viseld férfiként) egyfajta fricska a férfiközpontú világnak, ugyanakkor könnyed dance szám. A My Love (Szerelmem) lassú kezdése után valódi táncos trackké válik és szépen halad a korábban jól kitaposott zenei ösvényen. Nem marad el tőle a Dressed To Kill (Jól kicsípve) se, amely szintén táncos nóta és a hírek szerint ez lesz a 2014-ben induló világkörüli turnéjának címe is.

A Red (Vörös) bár középtempójú mégis az önmagába roskadásról és a kilátástalanságról szól, amikor nincs segítség. Ezzel szemben a Lovers Forever (Örökké szeretők) egy jól táncolható és csupa vidámság nóta, eredetileg Cher az 1994-es Interjú a vámpírral című filmhez készítette, de csak most jelent meg. Megérkezünk az I Walk Alone (Egyedül járok) c. dalhoz, amelyhez Pink! is hozzátette a magáét, középtempójú country zenével indít, hogy aztán egy jó kis dance-popba átcsapjon, némi rockos beütéssel, és felcsendül benne a címadó szövegrész.

A gyors ritmusú dalok után egyre lassabb szerzemények követik egymást. A Sirens (Sellők) egy feldolgozás, Nell Bryden dala, igazi rockballada, és a maga közel ötperces hosszával a leghosszabb szám az albumon, s ehhez leginkább illik a Favorite Scars (Kedvenc sebek) dal, amiben a szerelmi sebek szükségességéről énekel. Akár az előző szám folytatásként is értelmezhető az I Hope You Find It (Remélem, megtalálod) című Miley Cyrus dal, ami a második kislemez is egyben. Ez Cher üzenete a manapság botrányos viselkedésével a címlapokra kerülő egykori Hannah Montana-üdvöskének. A hatvanhét éves díva legutóbb David Lettermannél vendégeskedve védelmébe vette Miley-t, mondván, a felnőtté váláskor az ember különféle utakat keres, hogy önmagára találjon.

photos2013closer_002a.jpg

Az igazság – ez a dalok mondanivalójának vezérüzenete, ugyanakkor némileg ennek ellentmond a lemez záródala. A Lie To Me (Hazudj nekem) című Pink! szerzemény éppen az ellenkezőjéről szól. „Az igazságot túlértékelik.” – énekli Cher és készteti gondolkodásra a hallgatót.

Korszerű és a mai trendeknek megfelelő lemezt jelentetett meg a cseroki-indián és örmény származású énekesnő. Minden szerzemény kiváló és könnyed kikapcsolódást ígér, ennél többre azonban nem vállalkozik, meglovagolja a trendeket, ugyanakkor kicsit nosztalgikus. A borítón az énekesnő a hatodik X-en túl is egy szál neglizsében kirívóan és kacéran néz a kamerába és csábítja a közönségét.

A lemez Standard és Deluxe és Target Deluxe változatban is a boltok polcaira került, kiegészülve három bónuszdallal, valamint az album huszonkét év után fehér bakelitlemez formájában is kereskedelmi forgalomba kerül, gondolva a gyűjtőkre is. A lemezt édesanyjának és a családja valamennyi erős nőjének ajánlotta.

Closertothetruth.jpg

Cher: Closer To The Truth

  1. Woman's World
  2. Take It Like A Man (feat. Jake Shears)
  3. My Love
  4. Dressed To Kill
  5. Red
  6. Lovers Forever
  7. I Walk Alone
  8. Sirens
  9. Favourite Scars
  10. I Hope You Find It
  11. Lie To Me

-prominent-

A bejegyzés trackback címe:

https://prominent.blog.hu/api/trackback/id/tr145534679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása