Minden, amiről beszélnek és az, amiről nem!

Prominent

Prominent

Jobban éltünk 20 éve?

2014. január 04. - prominent

victory.jpg

Kezembe akadt egy 20 évvel ezelőtti naplóm és hihetetlen mennyire más (jobb?) volt akkor. Döntsétek el magatok. Lapozzunk és nézzük csak mit is jegyeztem fel. 1994 érdekes év volt (már aki emlékszik). Más volt a közhangulat is!

Fiatalok buli előtt Whigfield slágerét dúdolták szombatonként, de a Nirvana is zúzott ezerrel, hogy a Bon Jovi Always dalát ne is említsem. Emlékezetes volt még a Take That vagy a Wet Wet Wet slágere, hogy az unalomig ismételt hümmögésről - ami egy dal refrénje volt - ne is essen szó. De ekkor hódított Neneh Cherry és Youssou N'Dour "hét másodperce is".

Madonnát se hagyhatom ki: Take a Bow dala 7 hétig vezette az amerikai slágerlistát. Mariah Carey pedig karrierjének legnagyobb slágerét, a Withou You-t énekelte.

És itt még egy kimagasló magyar sikert is meg kell említeni: 1994-ben énekelte Bayer Friderika a Kinek mondjam el vétkeimet? c. dalát az Eurovíziós dalfesztiválon és az előkelő negyedik helyezést érte el. Ezt a sikert eddig senki nem tudta felülmúlni.

Az Omega 7 év szünet után ismét összeáll. Hogy picit aktuálisabb legyek: abban az évben született a One Direction egyik tagja és Justin Bieber is.

Filmek is jelentősen jelezték, milyen is a világ. Ha csak azt említem, hogy az év filmje - bevételileg - Az oroszlánkirály volt, mindenki behatárolhatja, milyen kort éltünk. De siker volt a Forrest Gump, A Maszk és a Flinstone család. Oscart nyert Spielberg a Schindler listájával, Tom Hanks pedig a Philadelphia filmben nyújtott alakításért kapta az aranyszobrot. Eltávozott az élők sorából mindenki Kojak-ja, Telly Savalas, valamint Fábri Zoltán (Körhinta, Pál utcai fiúk) rendező és megszületett Dakota Flaming, amerikai színésznő.

Sportokban is gazdag év volt, és a Pete Sampras valamint Andre Agassi győzelmei mellett Hulk Hogan birkózó sikerének is örülhettünk. Kerékpározásban a Tour de France-t Miguel Indurain nyerte. Magyar vonatkozásban a női vízilabda-válogatott világbajnok lett. Tragikus versenybalesetben meghalt Ayrton Senna, minden idők egyik legmeghatározóbb alakja a Formula–1-ben, ugyanakkor Michael Schumacher megnyeri élete első Formula–1-es világbajnoki címét, Benetton-Ford csapattal.

Politikában is mozgalmas év volt. Jeszenszky Géza magyar és Anatolij Zlenko ukrán külügyminiszter Brüsszelben aláírják a Partnerség a Békéért keretdokumentumot. Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnök Moszkvában egyezményt ír alá, amely kimondja, hogy 1994. május 30-ától kezdődően többé nem irányítják egymás országa ellen a nagy hatótávolságú nukleáris rakétáikat. Az UNPROFOR kérésére NATO repülőgépek támadást intéznek a szarajevói tilalmi zónában egy célpont ellen, azt követően, hogy a boszniai szerbek fegyvereket zsákmányoltak Szarajevó közelében az ENSZ által összegyűjtött fegyverekből.

1994-ben megszületik Mancs mentőkutya. Béke Nobel-díjat kap Jasszer Arafat. Elnöki hivatalába iktatják Nelson Mandelát. Szlovákiában ekkor tört uralomra V. Mečiar nacionalista és diktatórikus politikája. Bár csupán az év vége felé kezdődött Szlovákia demokratikus rendszerének szétzilálása és a teljes nemzetközi elszigeteltségbe taszítása.

Mindemellett számtalan dolog történt abban az évben, csupán az érdekeseket-jelentőseket emeltem ki. Milyennek tűnik így visszatekintve 1994?

-prominent-

A bejegyzés trackback címe:

https://prominent.blog.hu/api/trackback/id/tr915731673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sish 2014.01.04. 23:50:24

Te akkoriban ilyeneket jegyeztél a naplódba: Anatolij Zlenko, Jeszenszky?:) És a foci vb, aminek a döntőjét Puhl Sanyi vezette?

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.04. 23:56:40

1994-ben vb negyeddöntőt játszott Románia és Bulgária. Ha már az érdekességekről van szó. Ilyesmi legközelebb 4-5000 év múlva lesz, igaz akkor már a magyarok is ott lesznek.

Dexter007 2014.01.04. 23:59:54

talán te voltál Dakota Fanning (és nem Flaming :)) és Mancs keresztapja, hogy beírtad a naplódba? :)

Jóakaró 2014.01.05. 00:08:23

285 Ft egy pesti diákbérlet, fénykorát éli a tini kivánságműsor, szombat esti extázis, music tv, 67-es út, trabantból suzukiba......

koolkat 2014.01.05. 00:16:12

Hulk Hogan? Sosem volt birkózó, egy szórakoztató műsorban szereplő pankrátor volt. A "wrestling" ezen formájához bár szükség van nem kevés "athleticism"-re, mégsem tekinthető sportnak, hiszen bevallottan "scriptelt" eseményről van szó. De hogy ennek a magyar valóságban v. az akkori hírességek világában hol volt jelentősége... én nem tudom. (Egyébként a linkelt Halloween Havoc meccse Flair ellen már visszavágó volt, a Bash At The Beach-en lett bajnok, ahol a már nagyon beteg Muhammad Ali adta át neki a címet. A nagy hír mégis az volt, hogy egyáltalán kb. 10 év után átment a konkurens WCW szervezethez. Ott már nyilvánvaló volt, hogy készítik elő a terepet neki, hiszem a Hogan vs. Flair a WWF-ben akkoriban még nem valósult meg, pedig 1992-ben nagy esély volt rá, a WCW megcsinálta, mérsékelt sikerrel.)

egyinges 2014.01.05. 00:20:46

1994-ben eurowoodstock néven futott a diák sziget es 1800 Ft volt a heti jegy. Azóta sem sikerült olyan színvonalas fesztivált csinálni Magyarországon.

Ezen kívül megcsináltam a mechanika szigorlatomat jó minősítéssel.

magyar ember teli szájjal 2014.01.05. 07:16:36

Neked ezek voltak az érdekess-jelentősek? Eléggé elbaszott életed leeht.

nu pagagyí 2014.01.05. 08:03:56

Nagyobb volt akkoriban a jóindulat az emberekben egymás iránt, bár az akkori jobboldal már elkezdte ostoba gyűlöletkampányait és az állami média lenyúlását. Ennek ellenére, nem szabályozták agyon a sajtót, könnyebb volt vállalkozni. Volt még valódi civil világ. Aki akart valamit, jó eséllyel magvalósíthatta. Nem volt könnyebb az élet, de sokkal több lehetőség állt az emberek előtt, hogy önerőből alkossanak valamit. Nekem 1994 azért is fontos, mert akkor született a lányom.

Ádám 2014.01.05. 08:05:04

Akkor még naponta 4X - 5X!:)

Liba Tóni 2014.01.05. 08:53:35

94? Hiperinfláció. A pénzünk értéke egyszeriben semmivé vált. Villamosmegállóban szólítottak le, hogy akarok-e kárpótlási jegyet venni, mert nagyon kellene a pénz. Az év eleji hírek arról szóltak, hogy mennyit emelkedik megint a kenyér, tej és benzin ára.

Tényleg jobban éltek az emberek? Nem. Inkább az volt, hogy a fiataloknak a szüleik mindent megadnak, így nem érzik "annyira" a valós élet problémáit, élik a felhőtlen gyereknapjaikat, majd idősebb korukban, amikor más senki nem segíti őket, jönnek rá, hogy milyen jó volt 20 éve.

Ma már senki nem veszi észre, ha naponta emelgetik a kenyér, a tej árát, mert már rá sem néz. Veszi a legolcsóbbat. Ebből a szempontból tényleg jobban éltünk. Ja, és akkoriban nem égtek ki naponta a buszok és nem gyalogoltak az emberek, mert lerobbant a busz (úgy, mint ma ugyanaz a busz, mint 20 éve :) )

vuvuvu2 2014.01.05. 09:20:04

@Liba Tóni: ja, és éppen azokban az években történt a következő 2-3-4 nemzedék jövőjének tönkretététele, osztogatás-fosztogatás, piaceladás bagóért stb. (másik oldalon az első milliók megszerzése, amelyekből aztán mára a top 100-as listára kerültek többen is.)

ace84 2014.01.05. 10:14:45

10 eves voltam akkor, tehat kisgyerekkent azert sok minden nem tunt fel, de az pl igen hogy egyre nagyobb kulonbsegek voltak az osztalytarsaim kozott. En pl az egyik legjobb baratom (eleg gazdag szulok gyereke) BBurago autoival jatszottam :) tekintve hogy nekem eselyem se lett volna ilyet "birtokolni" - magyarul: eleg csorok voltunk :)
Ami viszont akkor is mar jelen volt es manapsag meg egyre inkabb, az a bizonytalansag a mindennapokban (nemcsak Magyarorszagon)
Kellemes pihenest mara!! :)

Ádám 2014.01.05. 10:19:50

@ace84: HA! Dolgoznál ma is vagy 33órát, tán neked is lehetne BBurágod (amit nem tudom, hogy milyen, de nem is lényeges ). :)

Mindfield 2014.01.05. 10:29:52

"

Politikában is mozgalmas év volt. Jeszenszky Géza magyar és Anatolij Zlenko ukrán külügyminiszter Brüsszelben aláírják a Partnerség a Békéért keretdokumentumot. Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnök Moszkvában egyezményt ír alá, amely kimondja, hogy 1994. május 30-ától kezdődően többé nem irányítják egymás országa ellen a nagy hatótávolságú nukleáris rakétáikat. Az UNPROFOR kérésére NATO repülőgépek támadást intéznek a szarajevói tilalmi zónában egy célpont ellen, azt követően, hogy a boszniai szerbek fegyvereket zsákmányoltak Szarajevó közelében az ENSZ által összegyűjtött fegyverekből."

Ezt bírtam a 90-es években. Mást sem lehetett hallani, csakhogy ez aláírta ezt, ez utazott ide, a boszniai szerb csapatok ide vonultak és ennyi volt a hírek. Nem volt zsidózás, nem volt cigányozás, igaz hogy a háttérben kőkeményen ment az action, de nem lehetett hallani belőle semmit.

Papageno68 2014.01.05. 10:35:16

Pont a I. Bokros-csomag idején (bár az '95 márciusa volt) házasodtunk össze, és próbáltunk lakásra gyűjteni, + a Pixies is feloszlott (az meg talán még '93), szóval, ami a kettő között volt sem lehetett túl menő, bár talán tényleg jobb, mint most :-). Az Eurowoodstock meg esetlenségében is aranyos volt, talán a legjobb Sziget emlékem.

ace84 2014.01.05. 10:39:18

@Ádám:
A durva az hogy nem mindenkinek kellett 33 orat dolgozni erte, de meg egyet se... :-)
Amugy pl akkoriban szembesultem azzal is hogy hogyan nez ki belulrol egy tobb mint 100 millios!!! (Bar az mar 1997 volt) lakas.

2014.01.05. 10:43:40

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány: Senna 1994. május 1-én, míg Wendlinger közel két héttel később, május 12-én csütörtökön (Monacóban hagyományosan csütörtökön tartják az első edzéseket) szenvedett balesetet.
Roland Ratzenbergernek a második futama lett volna, Brazíliában nem kvalifikálta magát, A Csendes óceáni Nagydíjon elindulhatott és 11. helyen ért célba, Imolában pedig kvalifikálta magát, de sajnos életét vesztette.
Mielőtt még azt gondolnád, hogy a Wikipediáról okoskodok, ezek a futamok mind megvannak nekem - videókazettán :-)

Egyébként Kurt Cobain is 1994-ben halt meg. Más volt az élet, az MTV volt a trenddiktáló, amit ott láttunk, az volt a menő. BK cipő, Fruit of the Loom póló, Levi's farmer, ez verhetetlen volt :-) Ma viszont az MTV egy nézhetetlen valóságshow-csatorna. Emlékszem, itthon 1994-ben kezdtek elterjedni a CD meghajtók a számítógépekben, durva ugrás volt a floppy után.

v2peti 2014.01.05. 11:33:36

@nemorino: Na ja, az MTV egy kalap sz*r lett, igaz jött egy csomó tematikus MTV, de a UPC-n ezek sajnos nincsenek ott!

Javában él még Michael Jackson. Bár már látszanak a baljós árnyak, de még nem jött el a megszorítások ideje. Nincs még Bokros csomag és tandíj é, az ösztöndíjak értéje nem devalválódott. 3000 forintos alapöszöndíj járt nálunk minden diáknak a fősulin a tanulmányin felül. A felsőoktatásnak még része az egyéves nyelvoktatás, ezt Bokros nyírja ki.
Sokkoló választások, az MSZP több, mint 50%-ot ér el az SZDSZ áruló lesz, és megkezdődik a lassú haldoklása, ami 2010-ben teljesedik be!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 11:35:31

@nu pagagyí:

Akkoriban a "baloldal" csinált gyűlöletkampányt, melyre válasz a mostani rendszer. A szar szart szült.

Liba Tóni 2014.01.05. 12:17:17

Megnyerte az MSZP a választást, bevezették a Bokros csomagot. Nagyban ment az olajszőkítés, az állami vagyon áron aluli privatizálása és ebből adódóan a mostani milliárdosok nagy részének gyors meggazdagodása. És 94-ben épp az elején vagyunk a maffia leszámolásoknak, hamarosan jöttek a folyamatos kivégzések és bombarobbantások. Érdekes módon ezek az utóbbi időkben mindig MSZP-s kormányzati időszakokra estek.

Most pedig a kormányunk jóvoltából haladunk visszafelé a kommunizmus gyökereihez, ugyanis jelenleg visszaállamosítás folyik a kádereknek való újraelosztás előtt.

Amúgy a BBurago soha nem volt drága autó. Akik nem ismerték, olyan, mint a Matchbox. Csak nagyobb volt. Ma is lehet kapni, de ha igazi retró trabit, stb. akarsz venni kínai gyártótól, az is 1500 Ft-nál kezdődik. Hol vannak már azok az idők, százasával álltak zacskóban az autóink! :) És sláger volt a kinyitható ajtós - valamikor még a 80-as években.
süti beállítások módosítása