Minden, amiről beszélnek és az, amiről nem!

Prominent

Prominent

Transznemű férfi lehet a Men’s Health címlapján

2015. április 20. - prominent

 

aydianmh.jpgTörténelmi jelentőségű lenne, ha egy férfivé műttetett nő lenne a hírhedten macsós magazin borítóján. Legyőzné a gondolkodásbeli korlátokat. Újfajta irányvonalat nyithat a férfi életmódmagazin történelmében.

Részletek a tovább mögött!

Még néhány éve is mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy transznemű ember egy jelentős magazin címlapjára kerüljön. Pár év alatt azonban sokat változott a világ, előbukkantak olyan esetek, amik megágyaztak a transzneműek előtérbe helyezésének. Említhetjük Bruce Jenner esetét, aki férfiből nővé műtteti magát, vagy a Transparent című témába vágó tv-sorozatot legutóbb Aranyglóbusszal jutalmazták, és számos transznemű ember jelentős szerepet játszik különféle mozifilmekben és népszerű tv-sorozatokban, mint például Laverne Cox az Orange is the New Black sorozatban.

pp.jpg

A Mensh Health magazin szavazást indított arra vonatkozóan, hogy ki legyen az új lapszámuk címlapján és meglepő módon egy transznemű férfi, Aydian Dowling vezeti a népszerűségi listát. Ezen a magazin szerkesztői is meglepődtek. Úgy tűnik, hogy a fentebb ecsetelt "előbújásos" hullámot meglovagolhatja Dowling is.

"Egy transznemű személy egy magazin címlapján azt jelzi az emberek felé, hogy nem számít, ki vagy, lehetsz férfi, aki lenni szeretnél. Teljesen lehetséges az, hogy ha kellő időt, energiát és kitartást viszel bele, akkor meglelheted magadban a férfit." - fogalmazott Dowling.

Neki huszonegy évébe telt, mire megtalálta magában a férfit. Dowling lánynak született, azonban ahogy mondja, "jellegzetes jelek mutatták", hogy ő belül egy férfi. Így már kiskorában nyilvánvalóvá vált számára, mi a helyzet. "Bizonyos módon szerettem volna megnyilvánulni. Azonban azt mondták nekem, hogy nem így viselkednek a lányok."

aynd.jpg

Tizenhárom évesen beleszeretett egy lányba, és tizenhat évesen családjának és barátainak bevallotta leszbikusságát. Huszonegy évesen már férfi ruhákba öltözködött, ám csak azután világosodott meg igazán, hogy egyik akkori barátnője megkérdezte tőle, nem gondolkodott-e el azon valaha is, hogy ő inkább férfi akar-e lenni.

Ez felébresztette és tudatosította, hogy ő egy transznemű ember.

aydianftm.jpg

"Nem akartam transznemű lenni. Rettegtem, hiszen leszbikusnak lenni is elég nehéz volt." - vallja meg Dowling. Ám egy éjszaka, amikor éppen hálószobájának rózsaszín plafonját bámulta, miközben férfiruhái hevertek a padlón, rájött, hogy ki is ő valójában.

"Ha nem veszed figyelembe a szobám falának színét, akkor bizonyára azt gondolod, ez egy fiúszoba. Ekkor összeomoltam. Rosszul voltam attól, hogy nem élhetem az életemet, mert már az elején eldöntetett. Amikor önmagammá kezdtem válni, egyre magabiztosabb lettem." - meséli férfi.

2009 októberében Dowling megkapta az első hormonkezelését, majd pedig hetente tesztoszteron-injekciókkal látták el, amiktől látványosan kezdett megváltozni. Ez szintén megviselte. "Sosem gondoltam volna, hogy mennyire szőrösek a férfiak." De nem volt számára nagyon idegen, inkább új. "Olyan volt, mintha gyors ütemben nőttem volna fel. Hogy nőneműként cseperedtem és aztán férfivá váltam."

Dowling 2012-ben vált meg a melleitől, ám ágyékát nem változtatta meg, és talán sosem fogja.

"Férfi vagyok, nincs vaginám. Az emberek nincs azzal gondja, hogy a péniszedet becézed, de ha én teszem azt, akkor furcsán néznek." - fogalmaz.

A most már férfi nagyon szívesen válaszol a transzneműségére vonatkozó kérdésekre az ALionsFears nevű népszerű YouTube oldalán. Ugyanakkor fitnesz tanácsokat látni a kifejezetten erre a célra létrehozott szintén YouTube csatornáján, a BeefHeads Fitness oldalon, mivel "senki nem csinált ilyen videókat a transzexuális embereknek."

trans.jpg

"Legtöbb nő női edzéstervvel építik testét, és a férfiaknak is külön edzésmódszerük van. Tehát, ha biológiailag nő vagy, ám kinézetre férfi, akkor egészen másként kell edzened. Szeretnék olyan teret biztosítani az edzőteremben, ahol egymást ösztönözhetjük még akkor is, ha egészen pontosan nem tudjuk, mit csinálunk."

Dowling izmos teste a bizonyíték rá, hogy megfelelően edzi magát. "Megtanultam szeretni magam. Heti öt nap edzek, túrázni járok a nejemmel, és figyelem a testemet, hogy mi az, amit elbír. Ez jóval több, mint amit valaha elképzeltem."

Van két edzőtársa is Oregonban, ahol él, Már vannak követői és rajongói, ami Dowling szerint "hízelgő, de ijesztő".

man.jpg

"Vannak emberek, akikre felnézek, és így az a tudat, hogy vannak, akik rám is felnéznek, arra ösztönöz, hogy jobbá váljak." - mondja.

Mindezeken keresztül a transzneműek közösségében felnéznek rá, és Dowling is új szintre helyezi az eredmények mércéjét.

"A meggyőződésem az én sikerem. Minden férfinak ezt ajánlom. Siker akkor is van, amikor boldognak érzed magad. Siker nekem ez a beszélgetés is. A siker minden ledöntött korlát az életedben." - zárja mondandóját Dowling.

-prominent-

forrás: menshealth.com

A bejegyzés trackback címe:

https://prominent.blog.hu/api/trackback/id/tr887382980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2015.04.20. 15:00:44

na nincs pöcse, akkor csak fiús nő, lehet belenyugodni.

Darth Revan 2015.04.20. 15:06:35

Jol nez ki, de futyit miert nem csinaltatott maganak?

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2015.04.20. 16:03:08

Én végigmennék az úton, ha neki lennék... (elsődleges nemi jellegre gondolok). Egyébként szép férfi.

vernarancs 2015.04.20. 17:07:11

Futykos nelkul ez meg igen karcsu.

komplikato 2015.04.20. 17:29:57

@Darth Revan: A vélhetőleg leszbikus neje mit szólt volna hozzá? :D

roxxtar 2015.04.20. 18:18:13

Hát ez fantasztikus.. (NEM)

ivanolsen 2015.04.20. 20:12:10

Ma már lassan szégyenkeznie kell annak, akinek nincs valamilyen aberrációja. Mocskos világ ez.

Hektor Honig 2015.04.20. 20:48:22

@ivanolsen: Nem kell szégyenkeznie. LEgfeljebb csak akkor, ha ilyen bunkó!

csipkefa 2015.04.20. 21:27:59

Szerintem meg igenis jól néz ki.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.20. 22:19:33

@Emmanuel Goldstein: Látom, neked is csak a farkad az, amire büszke vagy. És az vezérli a gondolataidat is. Hidd el, ha megszabadulnál tőle, az agyad venné át az irányítást. 3:)

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.20. 22:21:02

@ergerberger: Édesem, akkora sallert kapnál gyenge próbálkozásod jutalmául, hogy egy darabig a falhoz ragadva lógnál és csak aztán csúsznál le a padlóig.

ergerberger 2015.04.20. 22:58:44

@sophiataylor: És ha a te "neo" vaginádat sunáznám meg, amit nemrég fúrtak rád a dokik, miután levágták a töködet és befordították a tökbőrödet? Az jobb lenne?

Mit vered magad itt a témára, mit feltűnősködsz az okoskodó pöcsöslány-blogoddal? Ezért lettél pöcstelenített pöcsöslány, hogy mutogassad magad, meg mindenbe belelefetyelj? Az egyszerű burnyák trafóként is ment volna, nem?

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.20. 23:33:58

@ergerberger: Tudod, a különbség az kettőnk között, hogy nekem van mivel okoskodni, de te még a hülyéskedéshez is nagyon halvány teljesítményt nyújtasz.
Sunáznál mi? Mert még ilyet úgyse b*tál? Sajnáljuk, ez a hajó már elúszott, a doktornéni egy távoli országban él. De amúgy is esélytelen lenne, mert felnőtt emberekkel szoktam kapcsolatot teremteni, nem ösztönlényekkel. Neked meg nagy kegyesen felajánlanám fogyasztásra a saját ágyéknyúlványodat, ami jelen állapotodban a teljes életedet irányítja. Mondhatni, az a fejed...

randomuser1 2015.04.21. 10:49:48

@sophiataylor: te, szerintem az aszitu,de javíts ki ha tévedek, hogy az orvostudomány mai állása szerint férfiból fullos nőt tudnak csinálni, de fordítva nem megy, csak mindeféle implantos szükségmegoldások vannak.
amúgy ja, kis fej vezeti a nagy fejet, ez már csak olyan férfiúi alapfunkció a világban :)

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.21. 21:18:39

@Emmanuel Goldstein: A fő kérdés, hogy mit tekintünk "fullos" férfinak. Amennyiben azt hogy a nagy pélólóbálás közepette fröcsögi szanaszéjjel a Simicska által Orbánra mondott eposzi jelzőt, akkor nem. Bár szerintem ez nem a férfi definíciója, hanem valami tesztoszteronvezérelt feltörekvő hímpéldányé egy szubhumán emberszabású csapatban, ahogy éppen a vezért próbálja kihívni az alfahímség elnyeréséért.
De nem olyan rossz az implantos megoldás ám. Pont akkor áll fel, amikor a gazdája akarja, és pont addig addig is marad állva. Nincs kókadás, erekciós probléma meg miegymás. Ezt ugyan egy cisz-pasi mikor tudja kivitelezni? Soha. :D Előbb utóbb jön a kapkodás a Viagra és a hasonló erdőgazdálkodási tabletták (é: faszállító) után. Na, neki ilyenekre nincs szüksége és megússza a növekedett szívinfarktus-kockázatot is, ami ezeknek a xaroknak a mellékhatása. Nem véletlen, hogy már a cisz-pasi körökben is egyre nagyobb a keletje a péniszimplantnak. Elirigyeltétek a transz-srácoktól. Evvan. :D
A "kis fej vezetire" meg... nem is tudom, akkor mégis mien alapon is érzitek azt, hogy csak a nők logikáját befolyásolja nemi hormonális állapota? Az állandó tesztoszterongőzben, botkormányos vezérlés alatt a "férfi logika" kifejezésről automatikusan kiderül, hogy értelmetlen önellentmondás. És itt visszatérünk a pélólóbáló hímpéldány költői képéhez.:) Hangsúlyozom, nem férfi. A férfi egyik ismérve az, hogy mindezeken az ösztöntörekvéseken tökéletesen képes uralkodni. Bárhol, bármikor, bármilyen szituációban.

randomuser1 2015.04.21. 21:58:52

@sophiataylor: hát, én már egy erekcióval is kiegyeznék az adott témában, az ejakuláció nyilván kevéssé realisztikus funkció, bár felettébb szórakoztató.
nemmelékesen, én speciel kizárólag biológiai megközelítésben használtam a férfi szót, aztán ki-milyen szerepet tölt be azon felül, az eléggé egyéni, szal már csak vitatkozni is felesleges, van ilyen is, meg olyan is...

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.21. 23:32:31

@Emmanuel Goldstein: Mint írtam, az erekció teljesen megoldható és 100%-ban tudatos kontroll alatt áll. Ami a ciszférfiak esetén csak igen ritkán mondható el.
A hím és a nőstény ami a biológiai, reprodukciós masinéria része, a ffi és a nő szerepkörei -bár bizonyos, viszonylag laza korrelációban állnak a biológiai alapokkal- társadalmi konstrukciók.
A magyar nyelv ebből a szempontból nem elég kifejező, mert ugyanazt a szót használja mindkét fogalomra, a nemet. A nyelv pedig korlátok közé tereli a gondolkodást. Emiatt a magyarok kevésbé is képesek ezt a két területet külön-külön értelmezni és kezelni. (Vö: sex és gender.)

randomuser1 2015.04.22. 11:03:08

@sophiataylor: szerintem nem emiatt, egyszerűen idehaza olyan szinten épül le a szabadság és emberi méltóság intézményrendszere, hogy házasodni is kizárólag hetero pároknak megendegett, így a genderizmus mint elmélet, mondjuk úgy, édeskevés emberhez jut el, ha pechedre nem vagy kőheteró, oldd meg magadban, vagy ahogy tudod, de ne legyen nyilvános.

2015.04.22. 20:49:46

Hát sok érdekességet talál itt az ember..,
Meglepő, hogy egy lány fiú akar lenni, de nem akar férfi nemi szervet... mi másért operáltatná magát, ha nem azért, mert férfi akar lenni egy lánnyal szemben... mindenesetre furcsa jelenség, az tuti.

Furcsa, hogy férfiaknak egy férfivé operált nő tetszik, bár szerintem csak a meghagyott puncija izgatja a sok perverzet. És hogy ez miért jó bárkinek... bár a botrány növeli az olvasottságot egy rövid időre...

Őszintén hidegen hagy, ki mire büszke... nem vonulok utcára, hogy férfi létemre faszom van és herero vagyok, és senkit sem érdekel ez vagy a személyem... de engem sem érdekel, hogy ki milyen perverz és nem kívánom utcán látni mások hálószobáját sem... élni és élni hagyni, miért olyan nehéz ez nektek?

Jajjjj mert ez a kis pihepuha férfiutánzat a gyúrós kis izmocskáival felken valakit a falra... Haha:) megnézném hogy boldogul a kőműves haverommal, vagy akárcsak az én kis harcművészeti múltammal... pár metroszexuális fotelfiúval elbírhat, de ha üt ököllel és elérakom az alkarom, ripityára törnek rajtam az ujjai... szóval férfiként a nevetséges kategória, sajnálom én, hogy rossz testbe született, de kit érdekel?

Most akkor jöjjön az, ahogy én látom.
Házasság=történelmi okokból kialakult együttélési forma, amely társadalmilag támogatott módon teszi lehetővé az emberi reprodukciós eljárás eredményeként létrejövő új nemzedék törvényekben szabályzott öröklését. Ebbe nem fér bele a melegházasság... pedig iszonyú erővel akarják, csak minek, kit érdekel kategória, miközben a heterók már lassan nem akarnak házasodni, addig a melegek majd' eszüket vesztik érte, egyszerűen nevetséges. :(
Gender meg sex meg hasonló hülyeségek - lehet szép elméleteket gyártani a szociális, hormonháztartásbeli, génsérüléses meg még ezerféle általunk még nem is ismert problémákra, csak hát van, aki tudja milyen betegsége van és elfogadja/gyógyítja/stb. és van aki büszke rá -ez nekem èrtelmezhetetlen kategória, nem tudok büszke lenni sem a rövidlátásomra, sem a korpás fejbőrömre, sem a lúdtalpamra, sem az emberutálatomra.
Az meg egyenesen nonszensz, hogy valaki a művi helyettesítő eszközt isteníti és fitymálja az eredetit, csak mert utál embercsoportokat... műpuncinál nekem ezerszer jobb a valódi, műfasznál valószínűleg jobb a csajoknak a valódi... itt bukik ki a neurológia/szociális probléma pld.

Na lehet osztani ezerrel, ezeket a válaszokat sem fogom elolvasni, mert nem érdekel kategória.
De csak kibukott már belőlem hogy barmoknak tartalak titeket...

Mike Hunter 2015.04.24. 01:30:58

@ivanolsen:
"Ma már lassan szégyenkeznie kell annak, akinek nincs valamilyen aberrációja. Mocskos világ ez. "

Csaknem féltékenységet váltott ki, hogy Te soha nem leszel akkora hím, mint egy nőből átalakult férfi!? :D Ha tudományosan közelítjük meg, akkor előfordulhat, hogy a személyiség és a test ketté válik, ugyanis kezdetben mindenki nőnek startol testileg, majd egy későbbi fázisban indul el nő, vagy férfi irányba. Ezért van a férfiaknak mellbimbója, mert Te is nőnek indultál, vagyis természetes aberrált vagy. :D És ez most nem vicc volt, mert valóban így van, de ehhez már némi tudás is kellene.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.25. 12:49:16

@Emmanuel Goldstein: Szerintem ezek mind összefüggenek. Zárt nyelv, zárt gondolkodás, zárt társadalom. Meg lehetne törni az ördögi kört, ha volna rá bármi szándék. De nincs, mert inkább kihasználni próbálják ezt.

randomuser1 2015.04.25. 21:04:33

@sophiataylor: lehet, szerintem minél keletebbre megyünk európán belül, annál rigidebb és kanonikusabb az emberek gondolkodása, és bár idehaza azért nem olyan rossz a helyzet, kivéve azt az apró pillanatnyi közjátékot, hogy a mai uralkodó politikai elit igencsak rájátszik a retrográd vonalra.

randomuser1 2015.04.25. 21:19:55

@sophiataylor: amúgy olvasgatva a blogod, azt hiszem értem, mi a gond, egy cisgendernek soha nem jut eszébe a saját nemisége, utoljára talán pubertásban, de hamar elhessegeti a gondolatot, onnantól már nem tudatos, van, oszt kész, és szeritnem ezért is logikus a mi szemszögünkből az első pár komment, óvoda óta működő ökölszabály; akinek fütyije van, az fiú, akinek puncija, az lány...
később ráépül a szociális, társadalmi szerep (béla egy puhapöcs, az asszonyon mondja meg neki mikor jöhet kocsmázni, józsi daliás legény, egy este levarr három csajt análba, stb), de elsődleges szempont a fizikai adottság, mert ha szociális és érzelmi szerepeket is nézünk, annyi nem lesz, ahány ember a földön :)

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.26. 08:55:54

@Emmanuel Goldstein: De látod, vannak, nem is kevesen, akik már óvodában tudják, hogy fütyijük van, de ők lányok (vagy legalábbis fiúk)és vice versa. Ha ezt mindenki úgy kezelné, hogy oké, akkor te az vagy, aki belül vagy, nem pedig próbálnák a fizikai burok alapján beletuszkolni egy dobozba. Ez olyan, mintha valakit az alapján ítélnénk meg, hogy milyen volt a ruhája, amit akkor viselt, amikor először megláttuk és onnantól nem engednénk, hogy mást viseljen, hiába mondja, hogy azt nem is ő akarta felvenni, hanem ráadták. Nem baj, te kék ruhás leszel egész életedben, szevasz. És mindenki csak néz rá hülyén, meg helyreutasítják, meg lázadónak és aberráltnak titulálják, amikor szeretne sárgát viselni. És persze, hogy őt ez állandóan bántani fogja és ezzel fog foglalkozni, hogy miért kell neki kéket viselni, amikor amúgy is hányingere van attól a színtől. Ha meg elkezd sárgát hordani, azért csesztetik, mert "Nézd már, ott az a sárgába öltöző kék ruhás!" Ha meg simán hagynák, hogy azt vegyen fel, amit akar, akkor ő se foglalkozna vele sokat, meg mások se. Tudom, nagyon sarkított a példa, de valami rettentő triviális és abszurddal próbáltam megközelíteni, hogy érezhető legyen a helyzet fonáksága.
A másik meg, hogy a legtöbb transzférfinek (már amelyik nem meleg közülük) -függetlenül, hogy mi van a két lába között- általában ciszheteró nő a párjuk, akiknek az addigi partnereik (meg az utánajövők, ha lesznek)szintén ciszheteró férfiak voltak. Az az irtózatos mértékű genitáliákkal kapcsolatos fixáció a ciszférfiak körében ennyire masszív csak (ideértve a cisznemű meleg pasikat is). A nők (akár ciszek, akár transzok) vagy a transzférfiak körében ez jóval kisebb arányú, sokkal inkább az embert, a személyiséget tudják szeretni és ezáltal, a kapcsolódáson keresztül kapnak szexuális élményt, függetlenül a genitális apparátus alakjától, milyenségétől.
Így a heteroszexuális transznők eléggé szopóágon vannak, mert a cisz-férfiak egészen addig oda meg vissza vannak értük, hogy mennyire jó nők, mennyire különlegesek amíg a lány fel nem fedi, hogy pénisze van/volt. Mert a hímeknek ez a genitális fixációja nagyobb akadály a kapcsolat létrejöttében minden másnál. Azért hímet írtam, mert egy valódi férfi túl tud lépni ilyeneken, ha valóban szimpatizál egy nővel, ilyenre is van példa, bár sajnos nem sok. De ha meg a csaj nem mondja el az előtörténetét, akkor meg "átveri" a pasit. Ördögi kör ez.

randomuser1 2015.04.26. 13:11:14

@sophiataylor: az nem lehet, hogy egy konkrétan cis hím egyszerűen nem lehet párja egy transzgender nőnek?
Ez olyan, mintha azon keseregnék, hogy a heteró férfiak nem akarnak velem összejönni, pedig én annyira értékes és izgalmas férfi vok, és a kedvemért igazán tehetne kivételt.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.26. 13:47:42

@Emmanuel Goldstein: Természetesen nem lehet. Mert akkor cisznő mégis hogy lehet párja transzférfinek? És vannak transznő-ciszférfi párok. Ám hatalmas visszatartó erő, hogy a társadalom akkor már nem csak a transznőt diszkriminálja, hanem a pasiját is, hogy biztos aberrált, amiért nem "rendes nővel" él. Kevesen elég tökösek ahhoz, hogy ezt be merjék vállalni, és a balfék társadalom képébe röhögjenek. De vannak ilyenek:
janetmock.com/2013/09/12/men-who-date-attracted-to-trans-women-stigma/
Nem utolsó sorban tényleg vannak sokan, akik saját bűnös szexuális vágyukként tekintenek a transzlányokkal -főként a pénisszel rendelkezőkkel- való közösülésre. Majd megvesznek érte, de és ha találnak egy elkeseredett transzlányt aki dugható, akkor csakis titokban, hogy senki meg ne tudja róluk, miféle aberrációjuk van. A transznőkre pedig csupán mint szexuális vágyaik kielégítésének eszközére tekintenek. Mint egy guminőre, kvázi. Dehumanizálnak, tárgyiasítanak, szexualizálnak minket a saját vágyaik kiélése érdekében.

randomuser1 2015.04.26. 21:09:46

@sophiataylor: de őszintén, mióta van nemátalakítási lehetőség, jó ha húsz éve, elég sok idő el kell elteljen ahhoz, hogy az emberek ezt megértsék, megszokják, pláne átérezzék, és azután egyenlőnek is kezeljenek. úttörők vagytok, és a felfedezők élete nem könnyű.. de legalább van valami plusz célotok az életben.
viszont az átlag férfinak ez teljesen homályos terület, szexuális irányultságtól függetlenül.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2015.04.26. 22:31:43

@Emmanuel Goldstein: Húú, még csak 1951-et írnánk? Éljen Rákosi! Sztálin, Rákosi! Sej, a mi lobogónkat fényes szelek fújják! :D
(20 évet számoltam az első nemi rekonstrukciós vaginoplasztika dátumához, így jött ki ez az év.)
en.wikipedia.org/wiki/Sex_reassignment_surgery#History
Google & Wiki a te barátod. :)
Szóval 84 az a húsz év... A kutya az elfogadás nem akarásával van elásva. Nem akarásnak meg nyögés a vége. :)

randomuser1 2015.04.26. 23:26:22

@sophiataylor: azt hittem, csak újabban lett rá lehetőség.. de igazából mindegy is, az alapproblémán nem változtat, annyi szingli cis nő és férfi szaladgál a világban,hogy még köztük is simán válogatok kinézetre, mi előnyöm van egy traszneműben?
süti beállítások módosítása