Minden, amiről beszélnek és az, amiről nem!

Prominent

Prominent

Meglepő felfedezés: Korábbról létezhet az ember

2015. március 05. - prominent

human.jpg

Lehet, újra kell írni az ember történetét, a feltételezésekkel ellentétben akár négyszázezer évvel ezelőtt is kialakulhatott a Homo család. Legalábbis erre az új megállapításra jutottak a tudósok egy most felfedezett új lelet kapcsán.

Részletek a tovább mögött!

Etiópiában ugyanis fél bal alsó állkapcsot találtak, amelyen öt fog van. Így a Homo család kialakulása négyszázezer évvel korábbra tehető, mint azt eddig a tudósok feltételezték. Meglehet, hogy 2,8 millió évvel ezelőtt élhetett. Mindezt egy nemzetközi tudóscsapat állítja a Science magazin legfrissebb cikkében. A tényt állítólag a 2013-ban talált csontvázmaradványok támasztják alá.

Paleontológusok az afrikai országban találtak egy alsó bal állkapocs felét, amelyen öt fog van. Az állkapocs formájából és a fogak elhelyezkedéséből állítólag azt a következtetést lehet levonni, hogy az állkapocs tulajdonosa a Homo család tagja volt, nem pedig az Australopithecus emberős, amelynek legrégebbi képviselőjének fosszíliája 3,2 millió éves, amit 1974-ben találtak Etiópiában és Lucy névre kereszteltek.

australopithecus_afarensis.JPG

"Az új lelet az evolúció következő bizonyítéka." - magyarázta az APA hírügynökség szerint Fayal Bibi, aki a berlini természettudományi múzeumban részt vett az újonnan megszerzett ismeretek kiértékelésében.

Az emberi tulajdonságjegyek már állítólag korábban is megjelenhettek, mint azt ezidáig feltételezték. Egyelőre azonban a nagy összerakósban még vannak hiányzó részletek. "Most már valamivel többe tudunk, azonban a teljes történetet még mindig nem ismerjük." - fogalmazott Bibi.

A 2,5 millió évvel ezelőtti korból vajmi kevés ismeret van az akkori korai emberszabásúak létezéséről, A ma élő Homo sapiens, ami már mintegy kétszázezer éve létezik, az emberi faj egyetlen ma is létező ismert tagja.

A tudósok számára még kellőképpen még nem tisztázódott, hogyan is nézhetett ki az a korai ember, akinek állkapcsa egy részét nemrég megtalálták. Annyi azonban bizonyos, hogy akárcsak Lucy, ő is felegyenesedve járt. Az erdőkben élt abban a korban, amikor antilopok, őselefántok, vízilovak, krokodilok és halak is léteztek.

Nem világos, hogy a korai ember vadász volt-e és hússal táplálkozott-e, vagy lakóhelyet épített-e és tüzet is gyújtott-e. "Feltételezhetjük, de nem tudjuk biztosra." - mondta Bibi. A legrégebbi munkaeszközök, amiket ismerünk, azok 2,6 millió évesek.

A mai Etiópiát a számos fosszíliáknak köszönhetően az emberiség bölcsőjének tekintik.

Az Afra terület Ledi Geraru térségében most feltárt lelet a Homo habilis (ügyes ember) elődjéé lehetett. Véli Fred Spoor, a lipcsei Max Planck Intézet evolóciós antropológia egyik kutatója.

homo_habilis_model.jpg

Az ügyes ember alakját a Tanzániában talált, mintegy 1,8 millió éves lelet alapján rekonstruálták a tudósok. Az agy nagyságának mellett éppen az állkapocs egy fontos része a külalak meghatározásához. Írják mások a Nature című tudományos folyóiratban.

science-610x457.jpg A most megtalált lelet. Fotó - Brian Villmoare

"A korai emberek különféle fajtáinál összetett statisztikai elemzések mutatják az alsó állkapocs formai különbözőségeit. Ezen különbségek néha olyan nagyok, mint a csimpánzok és a ma élő emberek között." - mondta Philipp Gunz, a Max Planck Intézet másik munkatársa.

A lipcsei tudósok szerint szerencse, hogy Etiópiában éppen az alsó állkapocs egyik részét találták meg.

-prominent-

forrás: Science magazin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://prominent.blog.hu/api/trackback/id/tr857242475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2015.03.06. 15:51:23

"Lehet, újra kell írni az ember történetét, a feltételezésekkel ellentétben akár négyszázezer évvel ezelőtt is kialakulhatott a Homo család."

Nem 400 e évvel ezelőtt, hanem ennyivel korábban, mint ami eddig igazolt volt az eddigi legrégebbi Homo lelet alapján.

"A tényt állítólag a 2013-ban talált csontvázmaradványok támasztják alá."

Ha csak egyetlen állkapocsdarabot találtak, akkor nem indokolt a többesszám...

"Australopithecus emberős, amelynek legrégebbi képviselőjének fosszíliája 3,2 millió éves, amit 1974-ben találtak Etiópiában és Lucy névre kereszteltek"

Lucy nem a legrégebbi Australopithecus lelet.

bocs... :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.03.10. 21:11:52

Mindig is bírtam ezeket a paleo-antropológusokat. Találnak egy darab csontot, és még az illető szeme színét is megmondják belőle, magabiztosan. Valahol Távol-Keleten egypár éve találtak egy törpe termetű emberfélére utaló csontmaradványt, és már meg is született az új elmélet, miszerint arrafelé nagyon kis termetű előemberek éltek, akik egy eddig ismeretlen ősgenetikai ágat képviselnek, ezzel átírva a tankönyveket. Aztán valaki végre kibökte, hogy talán mégiscsak egy gyerek csontdarabkáját találták meg. Ha kétmillió év múlva az Idegenek véletlenül pont Danny deVito koporsóját találják meg – mert a véletlen ezt is megengedi, ráadásul a fickónak elég pénze is lehet egy szuperkoporsóra vagy szuperbalzsamozásra –, akkor vajon ők is rögtön megtudják, hogy nézett ki a korunkbeli Homo Erectus? Akár sapiens, akár nem? Én már azt sem értem, amikor a rovarkutatók találnak egy egyedet, amelyiknek más a csíkozása, akkor rögtön új fajként jelentik be. Könyörgöm, ha az Idegenek Danny deVito mellett Dolph Lundgren koporsóját is begyűjtik, netán fényképekkel együtt, akkor tudni fogják, hogy a Földön legalább kétféle emberi faj élt? Komolytalannak tűnik ez a nagy elméletgyártás.

Avatar 2015.03.11. 13:52:45

@Androsz: "Aztán valaki végre kibökte, hogy talán mégiscsak egy gyerek csontdarabkáját találták meg."

Valaki lehet, hogy ezt bökte ki, mások meg mikrokefália vagy Down szindróma hatására tippeltek, de jelenleg továbbra is az a legelfogadottabb, hogy egy korábban ismeretlen fajról van szó, ami nagyon régen levált a Homo Sapiens felé vezető fejlődési útról. Számos olyan jellegzetessége van a leleteknek, amik alapján nagyon messze van a sapiens-től.
hu.wikipedia.org/wiki/Floresi_ember

A gyenyiszovai embernél pedig DNS elemzés mutatta ki, hogy egy korábban ismeretlen embertípusról van szó...
hu.wikipedia.org/wiki/Gyenyiszovai_ember
süti beállítások módosítása